10 fouten die je wil vermijden op wintersport

door

We houden van wintersport. Lekker van de pistes knallen, toffe winterse activiteiten ondernemen, opwarmen bij de leukste berghutten en genieten van een welverdiend après-ski drankje. Voor wintersporters die jaar-in-jaar-uit op wintersport gaan, is zo’n vakantie gesneden koek. Toch worden er nog veel fouten gemaakt op wintersport, die je beter wil en kan vermijden. We sommen ze voor je op, zodat jij met een top voorbereiding richting de sneeuw kan gaan.

Deze fouten wil je vermijden als je op wintersport gaat

  1. Onvoldoende voorbereiding
  2. Niet bereikbaar zijn
  3. De weersomstandigheden niet checken
  4. Verkeerde kleding dragen
  5. Overmoedig zijn
  6. Te weinig denken aan je veiligheid
  7. Slechte voeding en hydratatie
  8. Slecht of verwaarloosd materiaal
  9. Geen reisverzekering afsluiten
  10. Je niet houden aan de piste-regels

Door voldoende voorbereiding kan je fouten vermijden op wintersport

Veel wintersporters gaan op reis zonder enige voorbereiding of training. Het is juist essentieel om jezelf wel voldoende voor te bereiden, zodat je lichaam klaar is voor de fysieke inspanning. Je hebt een basisconditie nodig en het is van belang dat je weet waar je naartoe gaat. Hoe is jouw route, hoe groot is het skigebied en hoe kom je van punt A naar B, heb je een vignet nodig en hoe zit het met de winterbanden en sneeuwkettingen? Allemaal vragen die je jezelf vooraf moet stellen.

Niet bereikbaar zijn is een van de grootste fouten op wintersport

Skigebieden in Europa hebben over het algemeen een fantastische netwerkdekking, waardoor je altijd bereikbaar bent. Even een berichtje of foto sturen naar je naasten, een belletje naar vrienden die je kwijt bent geraakt of even de pistemap digitaal bekijken. Allemaal alleen mogelijk als je een smartphone bij je hebt, mét bereik en idealiter ook nog een internet abonnement. Check vooraf goed hoeveel data, minuten en berichten je mag verbruiken in het buitenland. Soms is het handig om bijvoorbeeld de app of pistekaart van een gebied vooraf te downloaden. Ga je naar Zwitserland of een ander land buiten de EU, check dan vooraf goed of je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Niet bereikbaar zijn is een van de grootste fouten op wintersport

De weersomstandigheden niet checken

Je verwacht het niet, maar op wintersport heb je vaak te maken met wat meer extremer weer. Koudere temperaturen, snijdende wind, sneeuw, ijzel en ijs zijn allemaal elementen om rekening mee te houden. Dat begint al onderweg richting jouw wintersportbestemming. Veel fouten worden al gemaakt op weg naar wintersport, want hoe is de voorbereiding als je in een hele lange file komt te staan? Heb je dan voldoende eten, drinken, warme dekens en brandstof om uren stil te staan? Een van de andere fouten op wintersport is het niet checken van het weer voordat je de pistes op gaat. Bekijk vooraf wat het weer doet, of de liften we gaan en wat de kans op lawines zijn.

Verkeerde kleding dragen

Het lijkt misschien een open deur en hangt natuurlijk heel erg samen met het weerbericht. Toch maken veel mensen die op wintersport gaan fouten met de juiste kleding dragen. Verkeerde kleding kan leiden tot onderkoeling. Je hoeft zeker niet de duurste en allerbeste kleding te kopen en al helemaal niet als je voor de eerste keer op wintersport gaat. Maar investeer altijd in waterdichte en ademende kleding. Draag laagjes en neem een rugzak mee tijdens jouw wintersport, dan kan je altijd wat laagjes aan- of uittrekken. En uiteraard hoef je niet te skiën op wintersport, dus mocht je gaan sneeuwschoenwandelen of fatbiken in de sneeuw, dan heb je uiteraard andere kleding nodig.

Draag de juiste kleding op wintersport om fouten te voorkomen

Een van de grootste fouten op wintersport: overmoedig zijn

Overmoedigheid is een van de grootste en meest gevaarlijke fouten die je kan maken op wintersport. Neem altijd ski- of snowboardles, ga niet zomaar van een piste die je eigenlijk nog niet aankan en weet wat je doet als je off-piste gaat. Er gebeuren de grootste ongelukken met wintersporters die vermoeid of te overmoedig zijn. Weet dus waar je grenzen liggen, boek die extra skiles of ga op pad met een gids.

Te weinig denken aan je veiligheid

Er worden tijdens wintersport ook veel fouten gemaakt op het gebied van veiligheid. Een veelvoorkomende is bijvoorbeeld het niet dragen van een helm. Kies altijd een goed passende en gecertificeerde helm. Je kan er een aanschaffen of huren bij de meeste skiwinkels. Andere veelvoorkomende fouten op wintersport zijn het niet insmeren van zonnebrand (vergeet je lippen niet), de verkeerde zonne- of skibril dragen, off-piste skiën zonder kennis of lawinepieper en skiën buiten openingstijden van de pistes.

Vergeten in te smeren is een van de grootste fouten die je op wintersport kan maken

Slechte voeding en hydratatie

Wintersport staat meestal niet bekend als de meest gezonde vakantie. Vreemd eigenlijk, want je bent de hele dag buiten en actief bezig. Extra belangrijk om dan goed voor je lichaam te zorgen. Toch slaan veel wintersporters maaltijd en voldoende drinken (onbewust) over. Zorg daarom voor een goed ontbijt, neem altijd wat eten en drinken mee voor onderweg en neem voldoende pauzes tijdens de dag. Zo blijf je fit en alert.

Slecht of verwaarloosd materiaal

Veel wintersporters maken fouten op wintersport met het materiaal dat ze gebruiken. Zorg ervoor dat je weet van welk niveau je bent en dat je de juiste uitrusting huurt. Heb je eigen spullen, zorg er dan voor dat je die goed laat onderhouden, of onderhoud ze zelf. Stel de bindingen goed af, wax jouw uitrusting nog een keer en zorg dat ze goed geslepen zijn. En vervang onderdelen als ze toe zijn aan vervanging.

Niet denken aan je veiligheid is een van de grootste fouten op wintersport

Geen reisverzekering afsluiten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vergeet daarom niet om de juiste reisverzekering af te sluiten. Staat je wintersportdekking wel aan? En ga je op wintersport buiten Europa, zet dan je werelddekking aan. Het klinkt allemaal logisch, maar toch maken veel mensen grote fouten op wintersport door geen reisverzekering te hebben. En dat terwijl een wintersportongeluk vaak erg in de papieren loopt. Je wil de kosten van een helicopter, medicatie en andere medische kosten echt niet zelf betalen.

Je niet houden aan de piste-regels

Wist je dat er officiële FIS-pisteregels zijn? In diverse landen worden ski-ongelukken beoordeeld als verkeersongelukken. Weet dus wie je voorrang moet geven, waar je moet stoppen en hou voldoende afstand van andere wintersporters.

Essentiële vragen die je je voor een wintersportvakantie wil stellen

We geven je een lijstje met vragen die je jezelf kan stellen voordat je op wintersport gaat. Zo weet je dat je de meeste fouten op wintersport kan voorkomen. Welke vraag stel jij jezelf altijd? Laat ze weten in de comments.

  • Wat is mijn fysieke conditie en kan mijn lichaam een wintersport aan?
  • Wat zijn mijn vaardigheden en ervaringsniveau? En heb ik extra les nodig?
  • Wat is de huidige staat van mijn uitrusting?
  • Hoe is het weer en de sneeuwconditie op de bestemming?
  • Hoe is het weer onderweg naar de wintersportbestemming?
  • Welke kleding heb ik, mis ik en wat ga ik dragen?
  • Hoe staat het met mijn verzekering en veiligheid?
  • Wat doe ik met eten en drinken? (onderweg en op wintersport)
  • Wat zijn mijn reisarrangementen en accommodatie?
  • Hoe reis ik naar en van de wintersportlocatie? Hoe staat het met mijn auto?
  • Wat zijn mijn plannen voor noodgevallen?

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.