Jordanie

Ga je op vakantie naar Jordanië verwacht dan veel roodtinten, zand, rotsen en droogte. (Al is dat laatste wel afhankelijk van het seizoen waarin je reist.) Meer dan driekwart van het land bestaat uit woestijn. Onherbergzaam gebied, waar nauwelijks iemand komt, laat staan woont. Toch is Jordanië een geweldige aanrader. Op deze pagina leggen we je graag uit waarom en zetten we alle informatie op een rij. Van natuur tot cultuur, van bezienswaardigheden tot outdooractiviteiten en van maatschappelijke ontwikkelingen tot antwoorden op veelgestelde vragen.

Artikelen

Op (outdoor) vakantie naar Jordanië – Hier moet je zijn

15 jaar geleden reisde ik door Israël en maakte toen een klein uitstapje naar Petra in Jordanië. Mijn interesse werd meteen gewekt en ik wist dat ik ooit terug zou komen. In september 2023 was het eindelijk zover. Ik maakte een rondreis door het land en leerde van alles over het bijzonder droge en rode landschap, dat in sommige delen van het land ook heel groen is. Ik ontdekte een aantal mega toffe outdooractiviteiten, die ik iedereen kan aanraden. En ik genoot van ontzettend lekker Arabisch eten, dat vaak boordevol groenten zit. Maar het meest enthousiast werd ik van de lieve mensen in het land, die zo mega hartelijk en gastvrij zijn. Kortom: een (outdoor) vakantie naar Jordanië is een dikke aanrader.

Bezienswaardigheden in Jordanië

Iemand vertelde me eens dat Jordanië alleen interessant is voor oude mensen en geschiedenisdocenten. Maar tijdens een vakantie in Jordanië blijkt al snel dat het land zoveel meer te bieden heeft en interessant is voor een brede doelgroep. Ja, er zijn inderdaad een hoop historische bezienswaardigheden, zoals Petra, Jerash, Umm Qais en de mozaïeken van Madaba. Maar ook de outdoorliefhebber kijkt er zijn ogen uit. Van nationale parken tot natuurreservaten, wadi’s en de wonderschone onderwaterwereld van de Rode Zee. Jordanië mag gezien worden.

Op reis in Jordanië

Bij een bezoek aan een veelzijdig land wil je natuurlijk wel zo veel mogelijk dingen bewonderen. Toch hoef je geen weken uit te trekken om al het moois van Jordanië te kunnen zien. Door van tevoren een route uit te stippelen, zorg je ervoor dat je alle must sees hebt bezocht. Hieronder vind je een lijst van bezienswaardigheden en bestemmingen die absoluut thuishoren op de route van je trip.

  • De historische stad én UNESCO-werelderfgoed Petra
  • Het adembenemende woestijnlandschap van Wadi Rum
  • Een snorkel- en duikavontuur in de Rode Zee bij Akaba
  • De avontuurlijke Jordan Trail
  • Drijven en relaxen in de ‘modderspa’ van de Dode Zee
  • Een bezoek aan een wagenrace in het Romeinse theater in Jerash

Wereldwonder Petra, het icoon van Jordanië

Ga je voor het eerst op vakantie naar Jordanië, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een bezoek te brengen aan Petra. Petra is de bekendste plek in heel het land, mede doordat het in 2007 is benoemd tot een van de zeven wereldwonderen. Deze “Roze stad” is een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen ter wereld en een absolute must-see tijdens een reis door Jordanië. Mijn tip is om heel vroeg in de ochtend of juist tegen sluitingstijd stil te staan bij deze plekken. Dan is het er veel rustiger. In de tussentijd kun je de rest van Petra bewonderen, waar je minstens een dag, maar eigenlijk zelfs twee dagen, voor uit wilt trekken. Er zijn verschillende hiking trails uitgezet die je kunt volgen.

Umm Qais, het noorden van Jordanië

Umm Qais is een historisch dorpje gelegen in het noorden van Jordanië, op zo’n drie kilometer van de grens met Syrië. Het biedt een panoramisch uitzicht over de Golanhoogten en het Meer van Galilea en in de verte kun je zelfs Libanon zien liggen. De stad werd gesticht in de 7e eeuw v. Chr. en kende ten tijden van de Romeinen een grote rijkdom. De overblijfselen van de oude stad en het Romeinse theater zijn nog steeds te bewonderen. Al heeft Umm Qais er de afgelopen jaren een mooie reden voor een bezoekje bijgekregen. Het is namelijk het startpunt van de Jordan Trail.

Wist-je-trouwens-dat Umm Qais tot een aantal jaar geleden nog werd bewoond? Een van de huizen waar zij in leefden stond zelfs op een oude druk van het briefje van tien Jordaanse Dinar.

Jerash, een Romeinse stad in Jordanië

Jerash (Gerasa in de oudheid) werd gesticht in de 2e eeuw voor Christus en was een belangrijke handelsstad in het Romeinse Rijk. Het is een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld (buiten Italië). Het is daardoor ook best wel groot, waardoor je er urenlang kunt vertoeven. De imposante ruïnes, waaronder tempels, theaters en zuilengangen, geven een fascinerend inzicht in hoe het Romeinse leven er in de oudheid aan toe ging. Trek dus zeker je wandelschoenen aan, zodat je lekker meters kunt maken. Helemaal als je het combineert met een bezoek aan het kasteel van Ajloun. Om daar te komen volg je een drie kilometer lange route vanuit de stad Ajloun. Het is niet ver, maar wel een leuke klim.

Madaba, mozaïekstad van Jordanië

Madaba staat bekend om haar vele mozaïek. Overal in de stad tref je de kunstwerken aan. Op vloeren, op muren en in kerken. In de Sint-Joriskerk vind je een vloermozaïek uit de zesde eeuw waarop de kaart van Palestina staat afgebeeld. Het is niet de mooiste kaart, maar wel een belangrijke. Het is namelijk de oudste kaart van Palestina die tot dusver is gevonden. Zin om nog een stukje te lopen? De Neboberg (ook wel Pisga genoemd) ligt een kleine tien kilometer buiten de stad. Vanaf deze berg zag Moses het beloofde land liggen, volgens de bijbel. Bij goed zicht, zie je vanaf hier de Dode Zee, Jeruzalem en het meer van Galilea liggen.

De natuur in Jordanië

Ondanks dat Jordanië voor het grootste deel uit woestijn bestaat, is het landschap niet saai. Sterker nog: het is gevarieerder dan je denkt. Van indrukwekkende rotsformaties tot diepe wadi’s en spectaculaire canyons. Maar waar ik persoonlijk het meest verrast door was tijdens mijn vakantie in Jordanië, is dat het land ook een groen deel heeft. Ten noorden van Amman vind je volop bossen, struiken en andere groene flora. En dan is er ook nog de Dode Zee, wat eigenlijk helemaal geen zee is, maar een meer. Dit opmerkelijke natuurfenomeen is het laagste punt op aarde en een mega bijzondere ervaring om in te ‘zwemmen’. De echte zee vind je in het zuiden van het land. Daar kun je volop snorkelen en duiken in de Rode Zee.

Dode zee, aan de kant van Jordanië

De Dode Zee is gelegen tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever. Doordat het water in de grond wegzakt, blijft de waterspiegel alleen maar dalen. De concentratie van zout in het water is zo hoog dat er niks in leeft en dat je er nauwelijks in kunt zwemmen. Een flinke actieve zwemsessie zit er dus niet in, maar drijven lukt wel en als je een tijdje in het water blijft liggen, dan train je je buikspieren ook nog een beetje. Die heb je namelijk nodig om in balans te blijven in het water. Bovendien is de modder uit de Dode Zee goed voor je huid. Het is niet voor niets dat er hier zoveel wellness resorts te vinden zijn. Rondom het meer zijn overigens vele “sink holes“, waardoor het gevaarlijk is om er te lopen. De noordelijke Jordaanse oever is het meest stabiel. Dat is dan ook de plek waar al het toerisme plaatsvindt.

Wadi Mujib, spelen in een biosfeerreservaat

Vlakbij de Dode Zee ligt het Mujib-biosfeerreservaat, dat het laagste natuurreservaat ter wereld is. Het reservaat ligt in de Wadi Mujib-kloof, die vanuit de bergen helemaal tot aan de Dode Zee loopt. In de kloof is een grote biodiversiteit. Er leven onder andere zeldzame soorten katachtigen en ook de gehoorde steenbok. In Wadi Mujib kun je een zipline en verschillende trails doen die variëren van ‘speels’ tot intensief. Wij deden de Siq trail, die start bij het Mujib Adventure Center. Een toffe canyoning ervaring, waarbij je door de rivier klimt en klautert totdat je bij een grote waterval uitkomt. Daar draai je om en neem je dezelfde route terug. Een heerlijk verkoelend avontuur in de zomer. (In de andere seizoenen is het niet geopend.)

Wadi Hasa, een fantastische tweedaagse trekking

Had ik al uitgelegd dat ‘wadi’ vallei betekent? In een wadi loop je dus in een kloof, veelal in een rivierbedding. Die rivierbedding kan opgedroogd zijn, maar er kan ook nog water doorheen stromen. Bij Wadi Hasa is dat laatste het geval. Wij deden een tweedaagse trekking door Wadi Hasa en dat was fantastisch. Twee dagen lopen door en langs de rivier, inclusief wildkamperen onder de heldere sterrenhemel. Het bijzondere is dat je op dag één in een groene omgeving loopt. Bomen, struiken, bloemen, riet, het is er allemaal. Dag twee wordt de omgeving al snel weer rood van kleur, maar zeker niet minder mooi. Ben je in de zomer in Jordanië? Trek dan zeker twee dagen uit voor een trekking door Wadi Hasa.

Dana, startpunt voor geweldige hikes

Dana Biosphere Reserve is een van de grootste natuurreservaten van het land. Het ligt op een uur rijden van Petra en is een aanrader voor jouw outdoor vakantie in Jordanië. Het reservaat heeft niet voor niets de toevoeging van biosphere in de naam. Er leven namelijk een hele reeks aan bijzondere en zeldzame planten en dieren. De inwoners van Dana village zijn afkomstig van de Ata’ta tribe en waren Bedoeïenen boeren. In de jaren ’80 verhuisden de meeste inwoners naar een vlakbij gelegen nieuwer dorpje. Hierdoor raakte het dorpje jarenlang in verval, maar inmiddels is een groot restauratieproject aan de gang en is Dana Village een toeristische bestemming geworden, inclusief leuke hotels. Een aanrader als je de Jordan Trail loopt of een van de andere geweldige trails in dit natuurreservaat, zoals de Wadi Ghuweir trail.

Zonsondergang in Dana Biosphere Reserve

Rode Zee, de fantastische onderwaterwereld van Jordanië

Een heel klein deel van Jordanië grenst aan zee; de Rode Zee. De enige Jordaanse stad die daar ligt, is Aqaba. Het is daarmee ook de enige haven en badplaats van het land. Zet Aqaba vooral op je lijstje als je graag wilt snorkelen of duiken tijdens je vakantie in Jordanië. De onderwaterwereld is hier namelijk bijzonder kleurrijk, de zee is vrij kalm en de watertemperatuur over het algemeen heel aangenaam. Het is niet voor niets dat dit deel als een van de mooiste plekken van de Rode Zee wordt gezien. Verder is Aqaba ook een prima uitvalsbasis als je een dagje Wadi Ruk of een dagje Petra wilt doen.

Aqaba is de enige stad aan de Rode Zee. Vakantie in Jordanië

Wadi Rum, de woestijnbeleving van Jordanië

Wadi Rum betekent letterlijk Vallei van de Maan. Die naam is niet voor niets gekozen. In Wadi Rum lijkt het net alsof je op de maan bent. Een hele zanderige, ruige maan vol met rotsformaties. Het voelt er als een buitenaards landschap. In dat landschap leefden ooit Nabateërs (net als in Petra) en later ook verschillende bedoeïenenstammen die een nomadenbestaan leefden. Inmiddels richten die bedoeïenen zich voornamelijk op het toerisme. Je kunt bij ze terecht voor een magische overnachting in een bedoeïenenkamp in de woestijn of een toffe jeepsafari.

Wadi Rum mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Jordanië

Loop van noord naar zuid over de Jordanië trail

Dé manier om Jordanië te ontdekken is via de Jordan Trail. Deze 675 kilometer lange trail loopt van Umm Qais in het noorden tot aan de Rode Zee in het zuiden van het land. In 40 dagen ga je helemaal back to basic. Ondanks dat je onderweg zo’n 75 dorpjes aandoet, kom je op grote delen van de trail helemaal niemand tegen. Sommige delen zijn makkelijk af te leggen, andere delen pittig. Maar waar je ook bent, de trail is altijd even gaaf. Een mega unieke ervaring waar we je in dit artikel over de Jordan Trail alles over uitleggen.

Amman

Amman is een van de tien originele steden uit de steentijd. De stad werd gevestigd op de heuvel van de citadel en werd langzaam uitgebreid naar een stad verspreid over zeven heuvels. Tegenwoordig ligt de stad verspreid over 33 heuvels en wonen er ruim vier miljoen mensen in de hoofdstad van Jordanië. Ondanks dat veel mensen alleen op Amman vliegen en daarna doorrreizen, is het zeker de moeite waard om iets langer in Amman te verblijven. Een dag in de stad heb je zo gevuld met een street art tour, genieten van de beste falafel in Amman bij Falafel al quds in Al-rainbow street en een kookworkshop bij het Beit Sitti House, waar je authentieke gerechten leert koken van de liefste Jordaanse oma’s. Je dag sluit je af met een wijnproeverij bij JR The Wine Experience en een lekker nachtje in een (redelijk) betaalbaar vijfsterrenhotel, zoals het Four Seasons.

Tips

Hieronder nog enkele praktische tips voor een vakantie naar Jordanië:

    • Leer een paar basiszinnen Arabisch. Dit helpt je om met de lokale bevolking te communiceren en wordt altijd gewaardeerd.

    • Wees respectvol voor de lokale cultuur en gebruiken. Pas je kleding bijvoorbeeld aan naar Jordaanse standaarden.

    • Drink kraanwater alleen als het gekookt of gefilterd is.

    • Zorg voor voldoende zonbescherming, aangezien de zon in Jordanië heel sterk kan zijn.

Waar te overnachten in Jordanië

Qua overnachtingen is er van alles mogelijk tijdens je vakantie in Jordanië. Tijdens mijn reis in Jordanië heb ik van alles voor je uitgeprobeerd. Van slapen in een tentje tijdens een meerdaagse trekking tot het delen van een kamer in een homestay en overnachtingen in zowel driesterren als luxe vijfsterrenhotels. Dit zijn mijn aanraders op een rij, van noord naar zuid:

    • Rasoun / Ajloun – Eisa Dweekat Homestay
      Homestays en guesthouses zijn een heel gebruikelijk fenomeen in Jordanië. Voor een paar JD slaap je bij locals in huis. Je deelt een kamer met andere reizigers en eet mee wat de pot schaft. Eisa Dweekat Homestay vind je langs de Jordan Trail. De kamers zijn er ruim en goed verzorgd en zijn uitgerust met schone badkamers.

    • Amman – Four Seasons
      Luxe vijfsterren hotel. Voor als je altijd al in een vijfsterrenhotel hebt willen slapen, want het is relatief betaalbaar als je het vergelijkt met vijfsterrenhotels in bijvoorbeeld Europa. Je krijgt dus veel waarde voor je geld.

    • Madaba – Grand Madaba Hotel
      Viersterrenhotel met prima kamers, uitgebreid ontbijt en vriendelijk personeel. Er is ook een buitenzwembad waar je een verfrissende duik kunt nemen na een warme dag in the outdoors. Ook dat is vakantie in Jordanië.

    • Dode Zee – Marriott Dead Sea Hotel
      Vijfsterren hotel aan de Dode Zee dat onlangs zijn twintigste verjaardag vierde. Dat het al zo lang meegaat merk je niks van, want het is op en top verzorgd. Er zijn meerdere restaurants, de zwembaden zijn fantastisch en ook de Dode Zee experience is om over naar huis te schrijven.

    • Dana – Dana Guest House
      Een driesterrenhotel met het beste uitzicht ever. Dit is wat je noemt ‘douchen met een view‘, mark my words. De kamers zijn ruim. Het diner en ontbijt is eenvoudig, maar lekker. Een perfecte uitvalsbasis voor uitgebreide hikes in het Dana Biosphere Reserve.

    • Petra – Petra Guest House
      Prima hotel, recht naast de ingang van Petra. Schone kamers, vriendelijk personeel en een restaurant waar je zowel voor ontbijt, lunch als diner terecht kunt bij het buffet.

    • Wildkamperen
      Lekker in een tentje slapen onder de sterrenhemel kan natuurlijk ook. In Jordanië mag je op veel plekken je tentje opzetten. Natuurlijk niet in nationale parken en op privé terrein, dus check altijd wel goed of het mag op de plek die jij wilt. Trekking en camping gear hoef je niet helemaal van huis mee te nemen. Je kunt het ook huren bij Treks, een winkel in Amman.

Dit zijn de tofste reizen naar Jordanië

Jordanië is een van de veiligste en mooiste landen van het Midden-Oosten. Je kan er perfect een roadtrip doorheen plannen. Samen met de experts van Middenoostenreizen.com hebben we de tofste reizen uitgestippeld. Wat dacht je ervan om authentiek Jordanië te ontdekken, de avontuurlijke kant van het land te ontdekken inclusief een stukje van the Jordan Trail of een combinatie met een van de andere landen in het Midden-Oosten?

Tips voor tijdens je reis door Jordanië

Om jou te helpen je zo goed mogelijk voor te bereiden op een reis door Jordanië, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1. Maak gebruik van de Jordan Pass

Wanneer je de Jordan Pass aanschaft, krijg je toegang tot maar liefst 40 verschillende bezienswaardigheden én hoef je niet meer voor je visum te betalen. Wanneer je ervoor kiest een toegangsbewijs voor bijvoorbeeld Petra en daarnaast je visum apart te betalen, ben je al meer geld kwijt dan wanneer je de Jordan Pass koopt. Het bespaart je dus een hoop geld.

Tip 2. Plan je reis naar Jordanië wanneer mogelijk niet in de winter of tijdens de Ramadan

Tijdens de Ramadan en de winter zijn veel bezienswaardigheden in Jordanië gesloten of gaan ze eerder dicht. Tijdens de winter is dit in verband met het risico op overstromingen door de regenval. Wanneer je tijdens de Ramadan reist, is het vaak veel drukker op de wegen en is bijna elk restaurant gesloten. Je kunt dus beter buiten de winter en de Ramadan om naar Jordanië reizen.

Tip 3. Houd rekening met de kleding die je draagt

Van de Jordaanse bevolking is 95% islamitisch. Probeer hier dus qua kleding, zeker als vrouw, rekening mee te houden. Je hoeft echt geen hoofddoek te dragen, maar probeer wel je schouders en benen te bedekken.

Tip 4. Trek voor je bezoek aan Petra niet één, maar twee dagen uit

De stad Petra is enorm groot en er valt een hoop te zien. Trek dus twee dagen uit voor je bezoek aan de stad, zodat je op je gemak van al het moois kunt genieten.

Tip 5. Huur een auto

We raden je aan tijdens je reis door Jordanië een auto te huren. Dit komt mede door het beperkte openbaar vervoer. De wegen in het land zijn goed onderhouden en daarnaast is het over het algemeen rustig op de weg. Met een huurauto reis je sneller van de ene naar de andere locatie en kun je zo veel mogelijk bezienswaardigheden bezoeken.

Tip 6. Bellen en mobiel internet

Jordanië ligt buiten Europa en valt daarom meestal niet in jouw mobiele bundel. Wil je lekker bellen en internetten in Jordanië, dan is een e-sim in het buitenland iets voor jou. Zo heb je er één voor in het land zelf of een e-sim voor het Midden-Oosten.

FAQ – Antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot een vakantie naar Jordanië

Waar ligt Jordanië?

Jordanië ligt in het Midden-Oosten, ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever. De grens aan die kant wordt gevormd door de Dode Zee en de rivier de Jordaan, waar het land zijn naam aan ontleent. In het noorden grenst Jordanië aan Syrië. Het land grenst ook aan Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten.

Hoe groot is Jordanië?

Jordanië is ongeveer 90.000 vierkante kilometer groot. Het is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Maar zo’n 90% van die oppervlakte bestaat uit woestijn. Daardoor is alleen een smalle strook in het oosten van het land bewoond.

Hoeveel inwoners heeft Jordanië

Door de enorme toestroom van Palestijnse en Iraakse vluchtelingen is Jordanië de afgelopen 15 jaar verdubbeld, van 6 miljoen naar 11 miljoen. Van de ruim 11 miljoen inwoners woont ruim 4 miljoen in Amman. De andere 7 miljoen inwoners wonen grotendeels in het noorden van het land en een kleiner deel rondom Aqaba, in het zuidoosten.

Wat is de hoofdstad van Jordanië?

De hoofdstad van Jordanië is Amman. Amman is een redelijk moderne stad met een rijke geschiedenis.

Is Jordanië veilig?

Jordanië wordt over het algemeen als een veilig land beschouwd. Er is een beperkt risico op terroristische aanslagen, maar dit is vergelijkbaar met andere landen in het Midden-Oosten.

Is Jordanië duur?

Jordanië is, zeker in vergelijking met de buurlanden, geen goedkoop land. Het is er over het algemeen wel goedkoper dan in Nederland. Zo kun je heerlijk eten voor een paar euro en goed slapen voor een paar tientjes. Maar vergis je niet in de toeristische attracties, zoals Petra. Daar weten ze inmiddels ook wat Europese prijze zijn. De munteenheid is de Jordaanse Dinar. Het is altijd slim om de actuele wisselkoers op te zoeken voordat je op vakantie naar Jordanië gaat.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een rondreis door Jordanië?

Zelf was ik 8 dagen in Jordanië, maar vond dit veel te weinig om alle bovengenoemde highlights te bezoeken. Ik adviseer je om 14 dagen uit te trekken voor je vakantie in Jordanië.

Hoe is het klimaat in Jordanië?

Jordanië heeft een warm klimaat met droge zomers en koele winters. In de zomer kan het erg warm zijn, met temperaturen van boven de 40 graden Celsius. In de winter kan het koud zijn, met temperaturen onder het vriespunt.

Wat is de beste reistijd voor Jordanië?

De beste reisperiode voor Jordanië is in het voorjaar (maart-mei) of in het najaar (september-november). In deze periodes zijn de temperaturen aangenaam en is het risico op regen gering. Alleen als je wadi’s, zoals Wadi Mujib en Wadi Hasa, wilt bezoeken, dan moet je in de zomer op vakantie gaan naar Jordanië.

Hoe lang is het vliegen naar Jordanië?

De vliegtijd van Nederland naar Jordanië is ongeveer 4 uur. De prijzen voor vliegtickets naar Jordanië variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, de reisperiode en de boekingsdatum. Check Skyscanner voor de meest actuele opties.

Kun je veilig een auto huren in Jordanië?

Het verkeer in Jordanië is veilig en prima te doen voor toeristen. In Jordanië kun je gemakkelijk een auto huren. Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven in het land. Wij raden SunnyCars aan.

Heb je een visum nodig voor Jordanië?

Ga je op vakantie naar Jordanië dan heb je een visum nodig om het land in te komen. Dit visum kun je op de luchthaven kopen bij aankomst in het land. Je kunt ook voorafgaand aan je reis online een E-visum kopen. Check daarvoor de website van Rijksoverheid. Vergeet natuurlijk ook niet om je paspoort mee te nemen. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Heb je vaccinaties nodig voor Jordanië?

Voor een reis naar Jordanië zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen hepatitis A en B, DTP, Rabiës, Schistosomiosis, Mazelen, Bof en Rode hond (BMR). Op de website van GGD vind je meer info over vaccinaties voor je vakantie naar Jordanië.

Heb je een wereldstekker nodig voor Jordanië?

In Jordanië wordt gebruik gemaakt van twee type stopcontacten. Op sommige plekken kun je een Europese stekker aansluiten. Op andere plekken heb je een andere stekker nodig dan in Nederland. Neem voor de zekerheid dus een reisstekker mee om je apparaten aan te sluiten.

Hoe is het eten in Jordanië?

De Jordaanse keuken is een mix van Arabische, Turkse en mediterrane invloeden. Er wordt veel gekookt met tomaat, aubergine en kikkererwten. Typische gerechten zijn hummus, falafel en baba ganoush. Doordat groenten vaak de hoofdrol spelen in de gerechten, is er ook voor vegetariërs voldoende keuze qua eten.

Geldt er een ander reisadvies voor vrouwen die naar Jordanië willen reizen?

Jordanië is over het algemeen een modern en gastvrij land, waar iedereen welkom is. Uit respect voor de lokale religie en cultuur, raden we zowel vrouwen als mannen aan om zich in Jordanië bescheiden te kleden. Dit betekent het bedekken van schouders en benen.

Welke kleding kan je het beste dragen in Jordanië?

Zowel voor mannen als vrouwen is het in Jordanië gebruikelijk om je schouders, buik en benen bedekt te houden. Voor vrouwen is het aan te raden om een lange broek of rok en een t-shirt of blouse te dragen met mouwen. Een lange jurk met mouwen kan natuurlijk ook. Voor mannen is het aan te raden om een lange broek en een shirt met lange mouwen te dragen. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen, dus kies in die periode voor kleding gemaakt van luchtige materialen.